loader image

*
Dit is ‘m dan! De poster die Douwe heeft gemaakt voor De Poster Scouts.

Issue #1

Douwe
Dijkstra.

In het hoge noorden vinden we Douwe Dijkstra. Zo ingetogen en rustig als hij is in persoon, zo uitgebreid en gedetailleerd is hij in zijn werk. Een illustrator pur sang met een ambachtelijke benadering en een scherp oog voor detail. Maak kennis met dit Gronings talent én eenachtste van illustratie-collectief Knetterijs.

Blik terug

Verzonden in
december 2020

‘Eerst moet er
een goede
schets staan’

“Ik ben altijd semi-vroeg uit de veren, zeg 9 uur. Dan eerst koffie, wat krabbelen, zoeken naar inspiratiebronnen en dan verder schetsen, zo ga ik de hele tijd een beetje heen en weer. In het begin wil ik me niet verliezen in de details, eerst moet er een goede schets staan. Daarna ga ik naar de lichtbak en inkt ik de details verder in.”

douwe2

© Douwe Dijkstra

De ambacht van zeefdrukken

“Ik vind zeefdrukken als ambacht interessant. Dat is begonnen bij Vera, het poppodium in Groningen voor de alternatieve scene. Daar drukken ze met de Vera Art Division voor elk concert zeefdrukposters. Tijdens mijn studie heb ik mij hier toen bij aangesloten. Het toffe aan een zeefdruk is dat je beperkt bent omdat je in verschillende lagen moet werken. Dat vind ik een leuke sport. Ik heb een paar mooie zeefdrukken in mijn huiskamer. Boven mijn bureau hangt bijvoorbeeld een supergedetailleerde tienkleurenzeefdruk van Marald van Haasteren, geprint door Burlesque of North America, een zeefdrukkerij die gespecialiseerd is in het zeefdrukken van art prints. Ik vind het echt tof om te kijken naar zo’n print, heb geen idee hoe hij het heeft gedaan. Daar kan ik me elke dag over verwonderen.”

douweposter

© Douwe Dijkstra  –  Eurosonic & The Damn Truth

Chris Ware de ruimte in

“Welk kunstwerk ik de ruimte in zou willen sturen? Dat zou ik echt niet weten, dat vind ik lastig. Dan zou ik toch kiezen voor de strips van Chris Ware. Zijn werk gaat over het normale leven, mensen die in principe niks beleven en gewoon hun leven leiden. Hij vangt heel mooi ‘het sociale’ en ‘het menselijke’. Op die manier zouden de aliens ons kunnen leren kennen.”

douwe4

© Douwe Dijkstra  –  Lassie & The Staches

De Kerk van Douwe

“Ik doe mee met De Poster Scouts omdat ik vrij ben om te maken wat ik wil, dat is natuurlijk altijd leuk. Je hoeft niet het hele proces te doorlopen van schetsen opsturen, feedback verwerken en al die dingen. Ook vind ik het tof om deel uit te maken van deze groep illustratoren en makers. Verder zou ik zelf nog wel eens een eigen kerk willen oprichten, ook een soort groep. Dan zou ik het heel esthetisch doen, niet met de inhoud, alleen met de wandschilderingen, de inrichting en de ceremoniële gewaden. Prachtig lijkt me dat, haha.”

Word nu lid!

Betaal per zending

Voor €25 per zending ontvang je elke twee maanden een poster thuis.

Zeg op wanneer je wilt

Je kunt je abonnement op elk gewenst moment zonder gedoe online opzeggen.

Next up: Issue #15

Word nu lid en ontvang in april je eerste poster.

Ja, ik wil lid worden!

Lid worden Lid worden