loader image

*
Dit is ‘m dan! De poster die Iris heeft gemaakt voor De Poster Scouts.

Issue #2

Iris van
den Akker.

Wegblijven bij clichés. Speelse connecties leggen. Lelijk schetsen en vervolgens tweaken tot ze tevreden is. Illustrator en animator Iris van den Akker heeft een lekker eigenzinnige manier van werken. Om jou als scout kennis te laten maken met ‘de vrouw achter de poster’ gingen we met haar in gesprek!

Blik terug

Verzonden in
februari 2021

‘Hang mijn poster in
ieder geval op de wc!’

“Omdat ik ook animator ben is mijn werk soms best straightforward en van 9 tot 5. Als ik illustreer gaat dat anders. Dan denk ik langer na over een concept of een boodschap. Bij specifieke opdrachten krijg ik een bepaald thema. Ik schrijf dan op wat de klant wil zien, welk probleem moet worden opgelost. Daaromheen vind ik connecties. Vorm ik een mindmap in mijn hoofd. Vervolgens maak ik hele lelijke schetsen van het idee en na akkoord van de klant werk ik het uit in kleur. Dat doe ik op gevoel door net zo lang te tweaken tot ik tevreden ben.”

iris4

© Iris van Den Akker  –  Foto door Duncan Kuijpers

Vrij werk & tijgers

“Ik heb vaak een vol hoofd. Vrij werk maken zoals De Poster Scouts poster is dan heerlijk. Ik start met een vorm, meestal strepen en lijnen. Soms komt er vanzelf iets tevoorschijn, maar negen van de tien keer wordt het niks. Als het wel ‘lukt’ is mijn werk altijd kleurrijk, grafisch, vrolijk en decoratief. Posters die ik in mijn eigen huis ophang zijn dat meestal ook. Aan mijn muur hangt bijvoorbeeld een zeefdruk van Hélène Jacobs met daarop een tijger. Ik hou van tijgers en heb sowieso iets met dieren.”

iris3

© Iris van Den Akker  –  Foto door Duncan Kuijpers

Van Gogh de ruimte in

“Als ik een kunstwerk de ruimte in zou mogen sturen om aliens te laten zien wat wij als mensheid waard zijn? Klassiek en cliché maar ik denk iets van Van Gogh. Zijn schilderijen zijn de enige kunstwerken die me echt raken als ik ervoor sta. Dat komt omdat hij in zijn werk de menselijke emotie perfect laat zien.”

iris4

© Iris van Den Akker  –  Lake Coloring

Kunst voor dummies

“Ik doe mee aan De Poster Scouts omdat jullie het werk van Nederlandse illustratoren toegankelijk maken voor iedereen. Ook voor mensen die geen idee hebben waar ze creatief werk vandaan moeten halen. Neem mijn broer, een accountant. Als hij iets tofs boven de bank wil hangen komt ‘ie niet verder dan Ikea. De Poster Scouts zijn dé oplossing. Ik kan me trouwens voorstellen dat niet iedereen mijn poster mooi gaat vinden, ik heb een vrij vrouwelijke stijl. Niet erg. Hang ‘m dan in ieder geval op de wc! Misschien ga je de poster dan vanzelf waarderen. Ja, dat lijkt me wel wat: ik wil met mijn werk vooral de mensen bereiken die er op het eerste oog niks aan vinden.”

Word nu lid!

Betaal per zending

Voor €25 per zending ontvang je elke twee maanden een poster thuis.

Zeg op wanneer je wilt

Je kunt je abonnement op elk gewenst moment zonder gedoe online opzeggen.

Next up: Issue #15

Word nu lid en ontvang in april je eerste poster.

Ja, ik wil lid worden!

Lid worden Lid worden