loader image

*
Dit is ‘m dan! De poster die Xaviera heeft gemaakt voor De Poster Scouts.

Issue #16

Xaviera
Altena.

Wie naar Xaviera Altena’s werk kijkt, ziet kracht. Sterke kleuren en sterke lijnen geven samen vorm aan krachtige figuren. Haar inspiratie haalt ze uit mensen die om haar heen bewegen. Combineer dit met een voorliefde voor cultuur, popart en comics en je krijgt iets dat onmiskenbaar Xaviera is.

Blik terug

Verzonden in
juni 2023

‘Dit is hoe ik de
wereld het liefst zie’.

Xaviera werd geboren in Rotterdam West, waar elke dag een heerlijke mengelmoes van mensen te vinden was. ‘Ik houd van mensen kijken en waar ik opgroeide was van alles te zien. Verschillende soorten mensen met verschillende kleren, manieren, culturen. Ik heb geluk dat ik uit een creatieve familie kom. Vanaf jonge leeftijd werd ik gestimuleerd om wat ik zag op papier te zetten.’

xav2

© Xaviera Altena

xav

© Xaviera Altena

Comics

Naast levensechte mensen, maakten ook andere figuren grote indruk op de jonge Xaviera: stripfiguren. ‘Mijn vader heeft een nogal uitgebreide stripcollectie, een hele wand vol. Van Suske en Wiske tot Largo Winch. Daar bladerde ik altijd door en werd dan geïnspireerd om zelf te gaan tekenen. Die strips hebben veel invloed gehad op mijn stijl, de klare-lijn die ik nu hanteer, heb ik zeker te danken aan de stripboeken die ik vroeger als kind las. Hopelijk zien mensen die waardering voor comics ook terug in mijn werk.’

vote-for-a-woman

© Xaviera Altena

vote-for-a-woman

© Xaviera Altena

Kleur

Naast haar klare lijnen herken je Xaviera’s werk door haar herkenbare kleurenpallet. Felle en sterke kleuren die meteen in het oog springen. ‘Ik vind het fijn dat mensen mijn werk kunnen herkennen aan de hand van mijn pallet, dat is mijn signatuur. Die felle kleuren hebben verder ook een functie, daardoor komt mijn werk harder binnen.’ Illustratie is voor Xaviera een manier om de wereld te laten zien zoals die op haar mooist is. ‘Ik schets een universum waar mensen in hun kracht staan en de natuur volop bloeit. Noem het een utopie, maar dit is hoe ik de wereld het liefst zie.’ Zo maakt Xaviera illustratie voor illustratie de wereld een stukje mooier.

Lizzo-xaviera-altena

© Xaviera Altena

Lizzo-xaviera-altena

© Xaviera Altena

Activisme

Xaviera’s werk wordt opvallend vaak gebruikt voor protesten, activistische campagnes en goede doelen. Ze ziet zich zelf echter als een in-directe activistische illustrator. ‘De grap is: als je een keer een sterke vrouw tekent, dan word je meteen gezien als een activist. Terwijl ik gewoon graag vrouwen teken.’ Die vrouwen is Xaviera zelf niet, het zijn eerder vrouwen die ze graag zou willen zijn, alter ego’s. ‘Of het zijn vrouwen die mij op straat opvallen door hun schoonheid of kracht. Die figuren wil ik graag laten zien aan de wereld.’ In die zin is haar werk activistisch: laten zien wat benadrukt moet worden.

Word nu lid!

Betaal per zending

Voor €25 per zending ontvang je elke twee maanden een poster thuis.

Zeg op wanneer je wilt

Je kunt je abonnement op elk gewenst moment zonder gedoe online opzeggen.

Next up: Issue #15

Word nu lid en ontvang in april je eerste poster.

Ja, ik wil lid worden!

Lid worden Lid worden