loader image

*
Dit is ‘m dan! De poster die Tsjisse heeft gemaakt voor De Poster Scouts.

Issue #11

Tsjisse
Talsma.

Wat hebben Mario Kart, Philadelphia (de stad, niet de spread) en dinosaurussen met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht precies niks. Maar er is een ‘maar’. Want ze zijn onlosmakelijk verbonden met het werk en leven van illustrator en postermaker bij De Poster Scouts Tsjisse Talsma.

Blik terug

Verzonden in
augustus 2022

‘Ik wil mensen
laten dagdromen’

“Ik teken van kleins af aan. Wat ik me nog goed kan herinneren is dat ik Pokémon, tractors, dino’s en monsters tekende. Daar kon ik geen genoeg van krijgen. Tijdens mijn studie in Groningen en een uitwisselingssemester in Philadelphia vond ik mijn eigen stijl. Tegenwoordig schep ik een figuratieve, magische wereld vol wilde penseelstreken en figuren die tot hun essentie zijn teruggebracht. Door middel van een mozaïek van herkenbare en onherkenbare objecten en figuren speel ik met het associatieve vermogen van de toeschouwer en probeer ik de fantasie aan te wakkeren. Ik wil mensen laten dagdromen.”

Tsjisse Talsma Volkskrant Aliens 3 final 1

© Tsjisse Talsma

De touwtjes in handen

“Meestal begin ik met een reeks schetsen, met simpel potlood en papier. Tijdens het uitwerken gebruik ik inkt, acrylverf, potlood, krijt en soms Cinema 4D om vormen en texturen te maken. Deze vormen kleur ik digitaal in en breng ik vervolgens samen in Photoshop. Op deze manier probeer ik de abstractie en spontaniteit van handgemaakte vormen en materialen te bewaren. Zónder de controle over het beeld teveel te verliezen.”

Knetters & karten

“Knetterijs is de naam van het illustratiecollectief dat ik heb gevormd met zeven vrienden. We kennen elkaar sinds het eerste jaar van de kunstacademie en werken ondertussen zij aan zij aan onze eigen én gezamenlijke projecten. ’s Ochtends fiets ik rond negen uur naar de Knetterijs Studio. Conceptueel gezien krijg ik in de ochtend het meeste voor elkaar, dus ik probeer mijn ideeën vooral dan te bedenken. ’s Middags kan ik ze vervolgens uittekenen. Af en toe nemen mijn mede-Knetters en ik een pauze om even te voetballen, badmintonnen of een potje Mario Kart te spelen. In de avond werk ik thuis aan persoonlijke dingen. Schilder- en collagewerk met een luisterboek op. Deze strakke regelmaat wordt gelukkig vaak verstoord door deadlines van kranten.”

Tsjisse-Talsma-ideologie-Volkskrant

© Tsjisse Talsma

Tsjisse-Talsma-ideologie-Volkskrant

© Tsjisse Talsma

Tsjisses muze

“Mijn vriendin, Debora Westra, maakt fantastische dingen met textiel in samenwerking met bewoners van asielzoekerscentra. We maken ook veel samen trouwens, zoals kleden, tekeningen en bouwwerken van hout. Zij is mijn grootste inspiratiebron. Op de tweede plek qua inspiratie staat Knetterijs. Ik verbaas me vaak over de geweldige ideeën van alle creatieve mensen om me heen.”

Magische champignons

“Wat ik nog kwijt wil? Mijn Knetterijs collega’s en ik hebben een zine gemaakt dat is uitgegroeid tot een digitaal spel: MUSHROOMS AND MAGIC. Dit kan iedereen spelen, gratis en voor niks in elke browser. Ga naar mushroomsandmagic.com en probeer het uit!”

Tsjisse-Talsma-psychadelic-breathwork-Medium-BANNER-2

© Tsjisse Talsma

Word nu lid!

Betaal per zending

Voor €25 per zending ontvang je elke twee maanden een poster thuis.

Zeg op wanneer je wilt

Je kunt je abonnement op elk gewenst moment zonder gedoe online opzeggen.

Next up: Issue #15

Word nu lid en ontvang in april je eerste poster.

Ja, ik wil lid worden!

Lid worden Lid worden